Lillehammer Mikrobryggeri

Brygging

Vi har investert i et bryggeri med kapasitet til å brygge 50 000 liter øl i året. Kapasiteten kan enkelt utvides til det dobbelte. Bryggingen skjer uten at vørteren er i direkte kontakt med varmeelementene ("Calandria-system"), noe som gir oss svært god kontroll over hele prosessen. Deler av bryggingen og kjøling av lagertanker er computerstyrt. Vårt øl er ikke filtrert og pasteurisert, dermed beholdes alle smaksstoffene. Smaksrikdommen er enestående! Vi brygger selvfølgelig etter Renhetsloven av 1516 og benytter følgende ingredienser:

Malt

Malt er behandlet korn, for det meste bygg, av og til hvete. Maltet gir et betydelig bidrag til ølets smak. Maltingen består i tørking av spiret korn under varmepåvirkning. Ved moderat varme utvikles "lette" smaker som gir klar påminnelse om at det stammer fra korn. Typisk er pale- og pilsnermalt. Ved høyere varme utvikles andre karakteristika, fra karamell til sjokolade og kaffe. Ølets smak vil bære preg av innbyrdes forhold mellom forskjellige typer malt som ølet er brygget på. Alkoholinnholdet i ølet bestemmes også av mengden gjærbar malt. Mye malt: Sterkt øl.

Humle

Humle gir bitterhet og aroma til ølet. For eksempel er en pilsner ganske bitter med lite maltpreg, mens et juleøl har lite bitterhet og tydelig smak av malt. Bitterstoffene i humle kan sammenliknes med garvesyre i vin.
Aromaen varierer fra sort til sort: Fra sitrus til gress, fra parfyme til lær. Mengde og innbyrdes forhold vil avgjøre ølets bitterhet og aroma.

Gjær

Det sies at bryggeren lager vørter og gjæren lager øl. Det finnes flere gjærstammer, som gir ølet forskjellig karakter. I tillegg betyr gjæringstemperaturen mye for smaksutviklingen: Øl som gjærer ved 20 oC smaker helt annerledes enn om det samme ølet hadde blitt gjæret ved 10 oC.

Vann

Godt vann er viktig for smaken: pH og innholdet av mineraler kan ha stor betydning. I Lillehammer har vi svært velegnet vann.

Alt etter hvordan bryggeren komponerer brygget, vil han altså kunne lage svært mange variasjoner hva angår maltsmak og -fylde, bitterhet og ulike typer aroma.

Hva skjer

les mer

Lørdag 19. oktober kl. 20:00–21:00

Det Norske Poesi & Satireorkester // DølaJazz .

Lørdag 02. november kl. 15.00

Bjørn Berge på Eftasbluesen
Inngang kr. 200

Mandag 26. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2019 2. juledag - T-Bear and The Dukes og Palle Wagnberg

Tirsdag 27. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2019 3. juledag - KID Andersen Band

Lørdag 9. februar kl. 15.00

Kurt Slevigen Band feat. Arne Fjeld Rasmussen på Eftasbluesen
Inngang kr. 200

Lørdag 04. april kl. 15.00

Knut Reiersrud
Inngang kr. 250

Lørdag 18. april kl. 15.00

J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters på Eftasbluesen
Inngang kr. 200