Lillehammer Mikrobryggeri

Øl og mat

Øl er en svært gammel gjestebudstradisjon hos oss og passer godt til tradisjonell norsk mat. De siste 30 - 40 årene har vi blitt flinke med vin, mens kunnskapen om samhørigheten mellom øl og mat mer eller mindre har gått i glemmeboken. Svaret er for så vidt enkelt: Det DU liker, er det beste!

Øl består av malt, humle, gjær og vann. Noen spesielle øltyper kan inneholde andre tilsetninger. Smaken er avhengig av smaken i råstoffene. Et enkelt svar, samtidig som det faktisk også er slik at øl kan varieres nesten i det uendelige, og dermed vil du nesten alltid finne et som passer, uansett matrett.

Skalldyr

Øl passer utmerket til skalldyr som har salt grunnsmak. Mens reker har en lett grunnsmak, har krabber en kraftig. Til reker kan det passe godt med en ikke for mye humlet pilsner. Men dersom du serverer en fet saus til (majones, rømme, Crème Fraiche), melder behovet seg for et bittert øl. Til krabber passer det med mye smak og fylde. Bokkøl eller en ikke for bitter ale med mye malt er gode tips. En klassiker fra Irland er muslinger og stout!

Fisk

Her er det stor spennvidde: Hvitt, magert, lett smak (torsk), rødt, fett og fyldig smak (laks, ørret). Til de lette smaker trengs et øl som ikke er for bittert og påtrengende. Hva med hveteøl? Til de røde og kraftige trengs det mer "trøkk". For eksempel en pils.

Så bearbeider vi fisken: Graving, raking, røyking, grilling. Sauser gjør sitt. Sterk smak tåler sterkere og bitrere øl. Gjerne med noe sødme. Røkt fisk? Prøv India Pale Ale.

I Lillehammer og regionene rundt er rakørret fast tradisjon. Hadde det ikke vært for akevitten, kunne man forsøkt India Pale Ale eller en sterk porter, men akevitten hører vel med, og da kan det fort bli for mye.

Bacalao er en fiskerett som stadig vinner nye venner. Den er kraftig krydret - en sterk og ganske bitter pils er godt følge.

Fugl

Igjen er det tilbereding, tilbehør og kjøttets karakter som avgjør valget. Grillet kylling er populært. Prøv en Brown ale eller Pale ale som ikke er for bitter. Bruker du urter og hvitløk, bør du ta hensyn til det og heller vurdere mer bitterhet, som for eksempel en tsjekkisk pilsner. Til fetere fugl, som for eksempel and, kan du forsøke enten en bitter pils eller også her en India Pale ale.

Kjøtt

Øl til biff? Det er en flott kombinasjon! Storfekjøtt har en nøytral grunnsmak. Smaksbildet dannes i stor grad av det vi setter til: Løk, pepper, hvitløk, smør. Det kan fort bli pilsner eller India Pale Ale som passer best.

Svinekjøtt: Magert med en litt søtlig grunnsmak. Passer godt til øl med noe sødme, for eksempel brown ale eller bokkøl. Men igjen må vi ta hensyn til hva vi krydrer med. En tykk fettrand krever bitterhet!

Kalvekjøtt: Tandert og lyst. Serveres gjerne med en lys, fet saus uten for mye sterke smaker. En middels bitter pils eller kanskje et hveteøl, som er litt syrlig, vil gjøre godt mot ganen etter den fete sausen uten at den tar knekken på smaken av kalvekjøttet.

Ost

Vi er vant til ost og rødvin. Egentlig er det en vanskelig kombinasjon fordi mange oster har en salt og noe bitter grunnsmak. Da passer øl bedre! Prøv hveteøl til brie eller fyldig pale ale til camembert. Stiltonost er tradisjonelt assosiert med portvin. Porter eller sterkt hveteøl kan være like godt.

Dessert

Øl til dessert? Forsøk bokkøl og bløtkake! Eller en kraftig stout til sjokolade.

Hva skjer

les mer

Lørdag 18. desember kl. 19.00

Mikrobryggeriets venner julebord og konsert

Søndag 26. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2021 2. juledag - Joakim Tinderholt & his band
Inngang kr. 300

Mandag 27. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2021 3. juledag - No Direction Home
Inngang kr. 200,00

Lørdag 15. januar kl. 15.00

Fett Nok på Eftasbluesen
Inngang kr. 300

Fredag 21. januar kl. 2000

Fantefølget på Fredagsjazzen
Inngang kr. 300

Lørdag 29. januar kl. 15.00

JT Laurisen & The Buckshot Hunters på Eftasbluesen
Inngang kr. 300

Fredag 4. februar kl. 20.00

Tommy Kristiansen & Dalegaarden Blues Company
Inngang kr. 300