Lillehammer Mikrobryggeri

Øltyper

Pilsner

Pilsnerøl ble brygget første gang i 1842 i et lite kommunalt bryggeri i byen Plzen i Böhmen, nå Tsjekkia. Bryggeren, Joseph Groll, var tysk.

Øl hadde inntil da stort sett vært mørkt med tydelig maltsmak. Groll brukte lys malt og humle fra Zatec. Gjæringen foregikk ved lav temperatur før lagring i kalde, underjordiske haller ved temperatur ned mot null grader i flere måneder. Ølet ble meget populært.

Allerede i 1874 var ølet godt kjent i "Den nye verden". Her i Europa fikk andre bryggerier snart satt i gang produksjon; Det lille bryggeriet i Plzen tenkte ikke på å ta patent på verken navnet eller oppskriften. Nå kan pilsner brygges over alt, og her i Norge er pilsner ensbetydende men "en øl".

Uten godt vann, intet godt øl! Lillehammer kommune sørger for førsteklasses vann, svært godt egnet til vårt formål: rent og kaldt, med riktig pH og passe innhold av mineraler.
Vi ser det som en ære og en plikt å føre håndverkstradisjonen fra Böhmen videre: Ved hjelp av utsøkt malt, førsteklasses gjær og frisk humle brygger vi Lillehammer-pilsner - vår lokale variant av verdens kanskje mest berømte øltype.

Ale

Ale er keltisk og øl er norsk - betydningen er den samme: Alkoholholdig drikk brygget på byggmalt. I vår tid er det særlig på de britiske øyer vi finner ale. Hvem har ikke vært i en engelsk pub og fått servert "a pint of bitter"?  Ale er gjæret ved høyere temperatur enn annet øl. Gjæringen går fortere, det utvikles flere smaksstoffer i ølet, og det skal ikke lagres så lenge. I Belgia, som kanskje er øl-landet fremfor noe, er det også et utrolig mangfold av ale.

Hos oss har vi valgt å brygge etter engelske oppskrifter. Dem er det mange av, så det er slettes ikke sikkert at vi vil brygge samme type ale hele tiden: Med så stor mulighet for variasjon både i smak, aroma, bitterhet og farge er det spennende å kunne servere forskjellige typer ale - fra de lyse til de mørk brune. Felles for dem alle er at vi benytter førsteklasses engelsk pale-malt som basis. Kanskje heller vi også i en neve kritt eller gips i bryggepannen for å etterlikne vannet i Burton-on-Trent. Og du kan være sikker på å gjenfinne smaken av Fuggles eller East Kent Goldings, to klassiske engelske humlesorter.
Etter bryggemesterens mening skal en ale nytes i fred og ro i hyggelig selskap med gode venner over en rolig prat.

Hveteøl

Hveteøl er en gammel variant: I middelalderen var det vanlig at hvete og bygg vokste i samme åker. Malten herfra ga en spesiell frisk og litt søtlig smak på grunn av hveten, som ble ansett et mer verdifullt og finere korn. Derfor ble brygging av hvete forbeholdt aristokratiet.

Senere, som et ledd i den generelle demokratiseringen, ble denne forordningen opphevet, og hveteøl har i mange år vært svært populært i Tyskland og Belgia. Vår bryggemester har laget sin egen variant: Brygget etter Renhetsloven og som et forfriskende alternativ.

Stout

Stout er svart som natten, har sin opprinnelse på de britiske øyer, men brygges over alt. Var vanlig på 1800-tallet, og de sterkeste variantene ble etter hvert eksportert til - og senere produsert hos - de russiske tsarene. Typisk for stout er gjæring ved høy temperatur, og dets innhold av svært mørk malt og/eller ristet bygg ("roasted barley"): Umaltet bygg som varmes ved høy temperatur slik at det blir nesten brent. På grunn av blokade i Østersjøen før den første verdenskrig, opphørte eksporten til de baltiske stater fra England og Irland, som samtidig innførte restriksjoner hos seg: Korn skulle brukes til mat, energi skulle ikke brukes til å malte og "riste" korn. Stout-en forsvant i England, men i Irland brydde de seg lite om hva de bestemte i London, og fortsatte å brygge stout. I dag er trolig Guinness den mest kjente i hele verden.
Lillehammer bryggeri ønsker å føre også denne tradisjonen videre. Stout er absolutt verdt et nærmere bekjentskap. Vår variant tar sitt utgangspunkt i oppskriften fra vår egen bryggerileverandør, Vincent Fleck, slik han selv lager det i sitt eget "Brauhaus" i Østerrike. Vi har valgt å bruke Fuggles som humle for å gjøre ære på opprinnelseslandet.

Vårt mål er å kunne tilby fem forskjellige øltyper i egne lokaler. I tillegg til dette kan vi levere øl til eksterne kunder, for tiden på 30-liters fat, etter hvert også på flasker.

Åpningstider

Onsdag 19.00 - 24.00
Torsdag 19.00 - 24.00
Fredag 19.00 - 01.00
Lørdag 19.00 - 01.00

Vi tar forbehold om endringer.

Hva skjer

les mer

Lørdag 30. oktober kl. 15:00

The Bills med band på Eftasbluesen
Inngang kr. 300

Fredag 05. november kl. 20.00

Konsert med Johanna Demker & Erik Harstad med band
Inngang kr. 300

Lørdag 13. november kl. 15.00

Eric Slim Zahl med band på Eftasbluesen
Inngang kr. 300

Onsdag 27. oktober kl. 19:00

Foredrag om Mesnaelva
Inngang 200.-

Lørdag 18. desember kl. 19.00

Mikrobryggeriets venner julebord og konsert

Søndag 26. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2021 2. juledag - Joakim Tinderholt & his band
Inngang kr. 300

Mandag 27. desember kl.21.00

Romjulsbluesen 2021 3. juledag - No Direction Home
Inngang kr. 200,00